​   

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S​

Tlf.: 32 55 13 11

​     

Kastrup

Kamillevej 4

2770 Kastrup

Tlf.: 32 55 13 10

     

Smerter i og omkring armen​

Smerter i skulder

Der er mange mulige årsager til smerter i skulderen. Det er også et meget almindeligt problem. Skulderleddet er det led i kroppen, som skal kunne udføre de mest komplekse bevægelser og være det mest mobile (bevægelige). Det er altså et meget kompliceret led, og ikke mindre end 21 muskler er med til at styre skulderleddet. Smerterne i skulderen kan komme fra selve leddet imellem overarmsknoglen og skulderbladet eller fra det omgivende væv (muskler og/eller slimsække). Smerterne kan også stamme fra andre områder af bevægapparatet, eksempelvis nakkehvirvelsøjlen, eller være organforårsagede (eksempelvis hjerteproblemer).

Fælles for disse smerter er, at de ikke bør ignoreres. Smerter er kroppens signalsystem og tjener til at gøre den lidende opmærksom på, at noget bør gøres. Det sker naturligvis, at en smerte kan ”gå i sig selv” igen og aldrig mere give problemer. Dette forekommer i de tilfælde, hvor kroppen selv har været i stand til at genoprette en normal funktion.

Ofte går det imidlertid ikke så let og er smerten af mere end nogle dages varighed, er den tilbagevendende eller er den meget akut, er det en god idé, at lade en professionel behandler se på problemet og vurdere, om det er noget, der bør behandles eller ej.

Forebyggelse er altid bedre, nemmere og billigere end helbredelse, både for din krop og din pengepung. Der findes uoprettelige skader på kroppen, som ingen kan helbrede fuldstændigt og jo længere man udsætter behandlingen af et eskalerende problem, des større risiko er der for, at man bliver en af dem med uoprettelige skader på kroppen.
Yderligere relevante spørgsmål angående smerter i skulderen kan rettes til klinik@kirop.dk

Yderligere relevante spørgsmål angående smerter i skulder kan rettes til kirop@kirop.dk

Frossen skulder

En betændelsestilstand (inflammation) i ledkapslen mellem overarmsknoglen (humerus) og skulderbladet (skapula). Denne betændelsestilstand forårsager fortykkelse og sammentrækning af ledkapslen, hvorved ledvolumen formindskes (ned til 25-30% af normal). Resultatet er nedsat bevægelighed af leddet, samt smerte i leddet ved bevægelse. Eksempelvis er der typisk problemer med at få armen om på ryggen grundet smerte ved iføring af jakke. Midaldrende kvinder rammes oftest. Det er ikke blevet påvist med sikkerhed, hvad der er årsagen til frossen skulder.

Sædvanligvis begynder og forværres generne gradvist. Kun sjældent opstår tilstanden pludseligt. Generne udvikler sig fra at være smerte til nedsat bevægelighed. Udviklingen af tilstanden fra først til sidst kan strække sig over helt op til et par år. Til tider forsvinder bevægelseshæmningen aldrig fuldstændig.

Det er min erfaring, at årsagen til udviklingen af den frosne skulder i de fleste tilfælde skal findes i kronisk, dvs. langvarig, dårlig funktion og kontrol af en eller flere af musklerne omkring skulderleddet. Dette skaber en skæv belastning af leddet (ledkapslen, ledbånd, muskeltilhæftninger etc.), som derved gradvist bliver mere fibrøst (arvæv) og mindre fleksibelt.

Derved er den rette situation skabt for, at en tilsyneladende banal bevægelse kan ”gå skævt” og skaden og inflammationen i ledkapslen opstår. Den frosne skulder har altså et forstadie, som kan være tilnærmelsesvis symptomfrit, og som er den egentligt årsag til inflammationen.

Behandlingen er naturligvis mest effektiv og hurtigst, hvis den kan foretages forebyggende, altså inden tilstanden får lov til at udvikle sig til en egentlig frossen skulder. Behandlingen rettes mod at genoprette en normal muskel og ledfunktion omkring skulderleddet og de øvrige omgivende led, som måtte være involverede (deriblandt nakke- og bryst hvirvelsøjlen). 

Behandlingen består af ledfrigørende manipulationer, mobilisation, samt specifik massage af de årsagsgivende muskler. I tilfældet af allerede opstået inflammation af skulderleddet, er behandlingen stort set den samme, men noget mere konservativ (dvs. knap så ”aggressiv”) og der må forventes et længere behandlingsforløb med påfølgende genoptræning.

Yderligere relevante spørgsmål angående smerter i skulder kan rettes til kirop@kirop.dk

​Kontakt klinikkerne:​​

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S

Tlf.: 32 55 13 11

kirop@kirop.dk

Åbningstider:

Mandag: 07.15 - 18.00 (telefon lukket 13-14)

Tirsdag: 07.30 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Onsdag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 13-14)

Torsdag: 08.00 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Fredag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 12-13)

Kastrup

Kamillevej 4 (Tårnby Sundhedshus)

2770 Kastrup

Tlf: 32 55 13 10

kirotaarnby@gmail.com

​Telefon- og åbningstider:

Mandag: 07.00 - 17.00

Tirsdag: 08.00 - 19.00

Onsdag: 07.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 19.00

Fredag: 07.00 - 15.00