​   

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S​

Tlf.: 32 55 13 11

​     

Kastrup

Kamillevej 4

2770 Kastrup

Tlf.: 32 55 13 10

     

Hovedpine og svimmelhed

Hovedpine (lat. Cephalalgia)

Der findes mange former for hovedpine. I den Internationale Hovedpine Klassifikation (IHS) er der beskrevet 12 grupper som hver især har flere undergrupper. Men mange af disse hovedpine typer er heldigvis sjældne. De (klassiske og langt) hyppigste er spændingshovedpine og migræne.

En særlig form er den såkaldte nakkehovedpine (cervicogen hovedpine). Den er typisk lokaliseret til bagsiden af hovedet, ofte med udstråling til pande- og øjenregionen – enten ensidig eller dobbeltsidig. Som regel har patienten også smerter eller spændinger i nakken. Videnskabelige undersøgelser har vist god effekt af kiropraktisk behandling på denne hovedpinetype. En mere uddybende beskrivelse kan findes under Hovedpine, som stammer fra nakken.

Spændingshovedpine er karakteriseret ved let til svær hovedpine, ofte lokaliseret til begge sider af kraniet. Mange patienter beskriver det som et bånd, der strammer rundt om hovedet. Ofte værst eftermiddag/aften. Hovedpinen er typisk konstant og langvarig – den varer fra få dage til (flere) uger. Kroniske tilfælde har hovedpine i måneder til år. 

Der opnås som regel tilstrækkelig smertelindring med håndkøbsmedicin. I svære tilfælde kan patienten have symptomer, der ligner migræne, hvilket gør det sværere at stille den rigtige diagnose. Generelt opfattes spændings-hovedpine af mange som udløst muskelspændinger i nakke og skuldre. Men flere undersøgelser tyder på at muskelspændingerne udløses af selve hovedpinen (jf. hønen og ægget).

 Undersøgelserne peger på genetiske faktorer i centralnervesystemet (dvs. hjernen) som årsag til hovedpinen; med andre ord er personer med spændingshovedpine disponeret for det. Mange mennesker får lindring ved kiropraktisk behandling ved denne hovedpinetype.

Migræne er karakteriseret ved en kraftig pulserende hovedpine, der er lokaliseret til den ene side af kraniet, men kan skifte side ved nye anfald. Migrænen kommer i anfald á timer til dages varighed, ofte udløst af særlige fødevarer eller ændring i søvnmønster. Kvalme, opkast samt overfølsomhed overfor lyd og lys er typiske symptomer ved migræne. Desuden er hovedpinen så kraftig, at enhver aktivitet forværrer. Migræne debuterer ofte i ung alder og mange vokser fra den senere i livet. Almindelig smertestillende har ingen effekt på migrænen ved anfald, men nogle migrænemidler lindrer. En særlig form kaldes migræne med aura. Aura betyder, at patienten før hovedpinens indtræden får neurologiske symptomer, fx synsforstyrrelser eller snurren i arme/ben.

Det er værd at vide, at man kan have flere hovedpinetyper samtidigt, således at de kan forstærke eller udløse hinanden indbyrdes. Derfor er det særligt vigtigt at man bliver behandlet for mindst den ene hovedpine, så den ene hovedpine ikke afløser den anden i en uendelighed.

Yderligere relevante spørgsmål angående hovedpine kan rettes til kirop@kirop.dk​​

Svimmelhed (lat. Vertigo)

Typisk er der tale om to former, den rotatoriske (gyratorisk) og den gyngende (nautisk). Desuden kan balanceforstyrrelser (i benene) også give en fornemmelse af svimmelhed. Der kan være mange årsager til svimmelhed, det er derfor vigtigt for kiropraktoren at finde årsagen og ikke mindst udelukke alvorlig sygdom.

Mennesket bestemmer sin position i det tredimensionelle rum ved hjælp af tre sanser: Synet, ligevægtsapparatet og nakkereceptorerne. Sker der en forstyrrelse i en af disse sanser eller i nerveforbindelsen mellem dem, udvikler man svimmelhed. Skyldes svimmelheden en forstyrrelse af receptorerne i nakken, kan kiropraktisk behandling hjælpe.

En receptor er en nerveende i et ledbånd, muskel eller ledkapsel, der registrerer nakkeleddenes position og bevægelser og på den måde giver impulser til hjernen om hovedets stilling i det tredimensionelle rum. Således opleves svimmelhed hvis hjernen får forkerte informationer fra receptorerne om, hvordan hovedet/nakken bevæger sig. Ved den kiropraktiske behandling fjernes ledaflåsninger, hvorved nakkebevægeligheden normaliseres. Desuden påvirkes også receptorerne ved behandlingen således, at de ikke længere giver uhensigtsmæssige impulser til hjernen. 


Yderligere relevante spørgsmål angående svimmelhed kan rettes til kirop@kirop.dk

​Kontakt klinikkerne:​​

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S

Tlf.: 32 55 13 11

kirop@kirop.dk

Åbningstider:

Mandag: 07.15 - 18.00 (telefon lukket 13-14)

Tirsdag: 07.30 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Onsdag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 13-14)

Torsdag: 08.00 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Fredag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 12-13)

Kastrup

Kamillevej 4 (Tårnby Sundhedshus)

2770 Kastrup

Tlf: 32 55 13 10

kirotaarnby@gmail.com

​Telefon- og åbningstider:

Mandag: 07.00 - 17.00

Tirsdag: 08.00 - 19.00

Onsdag: 07.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 19.00

Fredag: 07.00 - 15.00