Smerter i og omkring knæet​

Slidgigt i knæet

Slidgigt i knæet opstår, ligesom slidgigt i resten af kroppen, ved overbelastning og/eller skæv belastning af leddet over længere tid (år). Overbelastning kan skyldes arbejdsstilling. Således er det yderst hyppigt for håndværkere, som arbejder i knælende stilling, at have problemer med slidgigt i knæene. Tillige kan overbelastningen skyldes skæve belastninger grundet dårlig balance musklerne imellem. Dette kan være forårsaget af gammel skade i muskulaturen i låret eller underbenet, det kan skyldes dårlig muskelkontrol på grund af lænderygbesvær, eller det kan skyldes gammel skade på strukturerne i knæleddet.

Andre led, hvis normale funktion er en betingelse for normal belastning af knæleddet, kan også være årsag til slidgigt i knæet, hvis de ikke fungerer optimalt. Behandlingen rettes derfor mod at skabe en normal funktion af såvel lænderygsøjlen, som hofte-, knæ- og ankelleddet, samt muskulaturen omkring disse led. Herved kan slidgigtprocessen bremses. Naturligvis er det ikke muligt at skrue tiden tilbage, således at den allerede opståede anatomiske skade på brusk, menisk og ledkapsler elimineres. Slidgigt er en fremadskridende proces, og behandlerens opgave er at bremse denne proces.

Der er en normal slidhastighed ved normal funktion og belastning af leddene. Forøges denne slidhastighed på grund af dårlig led- og muskelfunktion, taler man om en slidgigtproces. Der er til at begynde med ikke nødvendigvis knogleforandringer at spore på røntgen billederne, men får funktionsforstyrrelsen lov at bestå, følger knogleforandringer på røntgenundersøgelsen efter længere tid (år). 

Det er altså forkert at afvente de klassiske slidgigtforandringer af knoglerne, da kroppen kan hjælpes bedre ved tidlig indgriben. Ved slidgigt i knæet vil man typisk opleve bevægelsesbegrænsning (knæet bliver gradvist mere stift) og/eller ændring i måden knæet bevæger sig på, man vil opleve smerte i knæet ved belastning samt igangsætning. Der er ofte hørlige lyde fra knæleddet ved bevægelse (knasen eller knækken).

Yderligere relevante spørgsmål angående slidgigt i knæet kan rettes til kirop@kirop.dk

Kiropraktisk Klinik​ København S

​Amagerbrogade 96,
​2300 København S

Rutevejledning på Google maps

Kontaktoplysninger

Telefon- og åbningstider:​

Mandag​

07.00 - 17.00

Tirsdag​

07.30 - 19.00

Onsdag

07.00 - 17.00

Torsdag

07.30 - 19.00

Fredag

07.00 - 17.00

OBS! Telefonen er lukket 13-14​

Kiropraktisk Klinik Kastrup​

​Kamillevej 4, 2770 Kastrup
​(Tårnby Sundhedshus)

Rutevejledning på Google maps

Kontaktoplysninger

Telefon- og åbningstider:​

Mandag​

07.00 - 17.00​

Tirsdag​

08.00 - 19.00

Onsdag

07.00 - 17.00

Torsdag

08.00 - 19.00

Fredag

07.00 - 15.00

​Følg os her