​   

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S​

Tlf.: 32 55 13 11

​     

Kastrup

Kamillevej 4

2770 Kastrup

Tlf.: 32 55 13 10

     

Smerter i og omkring brystkassen og mellem skulderbladene

Mb. Scheuermann

Denne tilstand blev første gang beskrevet af den danske røntgenlæge Holger Werfel Scheuermann, hvoraf den har fået sit navn.

Tilstanden er defineret ved, at man på røntgenbilleder kan se flere kileformede hvirvler ovenpå hinanden. Udover at hvirvlerne bliver kileformede, ses ofte også andre forandringer af ryghvirvlerne. Det kan være aflange hvirvellegemer, uldne dækplader og fordybninger ind i dækpladerne (se fig. 1).

Tilstanden udvikles op gennem vækstårene og sidder typisk i brystryggen eller i overgangen mellem brystryggen og lænden. Når man er udvokset bliver hvirvlerne ikke yderligere kileformede, men til gengæld er bruskskiverne mellem hvirvlerne mere udsatte for slid. Dette skyldes de ændrede vægtbelastninger. Årsagen til at nogle får det kendes ikke, men der er sandsynligvis en vis arvelig disponering.

Symptomerne ved Mb. Scheuermann kan variere. I løbet af vækstårene, hvor tilstanden udvikles, kan der være smerter med mellemrum, der dog ofte forsvinder igen. Senere i livet kan der opstå smerte fra bruskskiverne hos nogle. Ligeledes ses det ofte at man har tendens til pukkelryg.

Kiropraktoren får ofte mistanken om Mb. Scheuermann blot ved at se på patienten, men den endelige diagnose stilles ud fra røntgenbilleder. Her kan man også se om bruskskiverne er slidte.

Behandlingen af tilstanden består af flere komponenter. Træning af ryggen for at modvirke den ofte udtalte fremoverbøjning er vigtig. I de tilfælde, hvor der også er muskelspændinger og lokale ledlåsninger, kan kiropraktoren ofte behandle med god effekt. Både hvad angår undersøgelse, vejledning i træning og behandling af evt. muskel- og ledproblemer, kan kiropraktoren hjælpe dig.

Yderligere relevante spørgsmål angående Mb. Scheuermann kan rettes til kirop@kirop.dk

Facetledssyndrom

Facetledssyndrom er en hyppigt forekommende lidelse, som de fleste vil referere til, som ”hold i ryggen mellem skulderbladene”. Det karakteriseres af en pludseligt opstået fastlåsning af et eller flere led i brysthvirvelsøjlen, som giver akut smerte og kraftige muskelspændinger i området imellem skulderbladene, forværret ved stort set enhver bevægelse og ofte også ved vejrtrækning og hosten/nysen/grinen.

Patienten fortæller ofte, at det føles som at have en kniv i ryggen. Trods de voldsomme smerter er det normalt ikke nogen alvorlig eller kompliceret lidelse. Smerterne stammer fra et fastlåst og hævet led, det såkaldte facetled. Da leddet er hævet, stiger trykket i leddet markant og enhver bevægelse eller forøget sammentrykning af ledfladerne får smertereceptorerne i ledkapslen og det omkringliggende væv til at sende signaler om smerte til hjernen. Hjernen svarer ved at begrænse yderligere bevægelse i området ved muskelsammentrækning af den omkringliggende muskulatur. Således ledsages ledfastlåsningen meget hurtigt af spændinger i muskulaturen.

Målet med den kiropraktiske behandling er, at løsne det fastlåste led ved manipulation samt, at afslappe muskulaturen ved massage. Symptomerne ved facetledssyndrom fortager sig til tider af sig selv i løbet af få dage, men er problemet ikke forsvundet indenfor et par dage eller er problemet tilbagevendende, bør kiropraktoren opsøges, da et ellers simpelt problem kan blive kompliceret. Dette fordi de meget kraftige muskelspændinger hurtigt spreder sig og involverer flere og flere muskler, hvilket kan besværliggøre manipulationsbehandlingen og nødvendiggør et længere og mere omfattende behandlingsforløb.

Yderligere relevante spørgsmål angående thorakalt facetledssyndrom kan rettes til kirop@kirop.dk

​Kontakt klinikkerne:​​

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S

Tlf.: 32 55 13 11

kirop@kirop.dk

Telefon- og åbningstider:

Mandag: 07.00 - 18.00 (telefon lukket 13-14)

Tirsdag: 07.30 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Onsdag: 07.00 - 17.00 (telefon lukket 13-14)

Torsdag: 07.30 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Fredag: 07.00 - 17.00 (telefon lukket 13-14)

Kastrup

Kamillevej 4 (Tårnby Sundhedshus)

2770 Kastrup

Tlf: 32 55 13 10

kirotaarnby@gmail.com

​Telefon- og åbningstider:

Mandag: 07.00 - 17.00

Tirsdag: 08.00 - 19.00

Onsdag: 07.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 19.00

Fredag: 07.00 - 15.00