​   

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S​

Tlf.: 32 55 13 11

​     

Kastrup

Kamillevej 4

2770 Kastrup

Tlf.: 32 55 13 10

     

Smerter i og omkring bækkenet

SI-leds dysfunktion

Bækkenet udgøres af korsbenet, de to store hofteskåle og den omgivende muskulatur. Bækkenet er rygsøjlens fundament. Meget ofte stammer problemer med skævhed af rygsøjlen fra skævhed og ubalance i bækkenet. De tre led i bækkenet udsættes dagligt for store belastninger. Således er det ikke ualmindeligt, at have symptomer fra bækkenet, også hvis man ikke er en gravid kvinde (om end disse meget ofte lider af gener fra bækkenet, (se bækkenløsning og symfyseløsning). 

Typisk føles smerterne fra bækkenforskydning i eller omkring sacro-iliaca leddet, som findes umiddelbart under ”smilehullerne” nederst i lænden. Smerten kan stråle noget ud i balden og til tider også i lysken og det kan være svært, også for en specialist, med sikkerhed at konkludere, hvorvidt smerten stammer fra hoften eller fra sacro-iliaca leddet. Diagnosen præciseres bedre ved ortopædiske undersøgelser og på baggrund af sygehistorien. Hos ældre mennesker er det eksempelvis sjældent, at smerten stammer fra sacro-iliaca leddet, da dette kun bevæger sig meget lidt hvis overhovedet og det er meget almindeligt, at hoften er slidt med tiden.

I modsætning hertil er det sjældent, at en ung hofte kommer så meget ud af balance, at den gør ondt, medens det er meget almindeligt at have lændesmerter, som i virkeligheden stammer fra bækkenet (sacro-iliacaleddet), der belastes unaturligt og forkert ved megen stillesidden (studerende og/eller kontorarbejde). 

Oftest sker der et vred af bækkenknoglerne, som minder noget om det, der sker ved bækkenløsning. Den store forskel er, at der i denne form for bækkenforskydning ikke er tale om et løst bækken, men snarere, at det er låst i den forkerte stilling. Smerten er da oftest heller ikke så udtalt som i bækkenløsning, om end den kan være meget kraftig. Kiropraktisk behandling fokuserer på at bringe bækkenfunktionen tilbage til normal, enten ved ledfrigørende manipulationer eller ved mere konservative teknikker, samt at normalisere muskelfunktionen ved massage, udstrækning og genoptræning.

Yderligere relevante spørgsmål angående SI-led dysfunktion eller forstadier dertil kan rettes til kirop@kirop.dk

Bækkenløsning

Under graviditeten ændres kvindens hormonbalance og belastningen forøges og forskydes i udpræget grad, i løbet af kort tid. Den hormonale ændring med betydning for bækkenet er udskillelsen af hormonet Relaxin som forbereder bækkenet på fødslen og den udvidelse af bækkenet, som fødslen kræver. Det er således et hormon, som blødgører ledbånd og derved løsner leddene op til større bevægelighed. Da dette sker samtidig med en hurtig og betragtelig vægtforøgelse sker det, at et eller flere af bækkenets led bliver for løse. Således opstår tilstanden kaldet bækkenløsning oftest. 

Den er forbundet med en meget akut smerte ved vægtbærende aktivitet (dvs. stående, gående eller enhver anden aktivitet, som foregår på fødderne). Den mest akutte smerte stammer oftest fra SI leddet mellem korsbenet og hofteskålen. Smerten kan føles i balden, på forsiden af låret, i lysken, i baglåret og/eller over SI leddet (umiddelbart under ”smilehullerne” nederst i lænden). Den mest almindelige behandling af denne lidelse er hvile og sengeleje i den resterende del af graviditeten

Dette er dog ikke optimalt for hverken foster eller moder og hvis det kan, skal det undgås. Kiropraktoren behandler naturligvis ikke de hypermobile led med manipulationer, men søger snarer at stabilisere de hypermobile led og frigøre de fastlåste led. Dette sker ved at genoprette muskelfunktionen ved specifik massage og øvelser, ved at stabilisere leddet med et såkaldt trokanterbælte, samt at stimulere leddet til at genfinde den normale stilling og funktion. Det er ikke altid nemt og kræver samarbejde og tålmodighed, da kroppen har konstant vægtforøgelse og hormonforandringerne imod sig. Ofte må behandlingen fortsætte med kortere eller længere intervaller helt op til fødslen.

Yderligere relevante spørgsmål angående bækkenløsning eller forstadier dertil kan rettes til kirop@kirop.dk

​Kontakt klinikkerne:​​

København S

Amagerbrogade 96

2300 København S

Tlf.: 32 55 13 11

kirop@kirop.dk

Åbningstider:

Mandag: 07.15 - 18.00 (telefon lukket 13-14)

Tirsdag: 07.30 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Onsdag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 13-14)

Torsdag: 08.00 - 19.00 (telefon lukket 13-14)

Fredag: 07.15 - 17.00 (telefon lukket 12-13)

Kastrup

Kamillevej 4 (Tårnby Sundhedshus)

2770 Kastrup

Tlf: 32 55 13 10

kirotaarnby@gmail.com

​Telefon- og åbningstider:

Mandag: 07.00 - 17.00

Tirsdag: 08.00 - 19.00

Onsdag: 07.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 19.00

Fredag: 07.00 - 15.00